Alaikäiset tilasivat viinaa ulkomailta pakettiautomaattiinSosiaali- ja terveysministeriön mukaan ulkomailta tilatun alkoholin kaupassa ostajan ikää ei valvota juuri ollenkaan.

Alkoholin etämyynti ulkomailta Suomeen on pysynyt vuosia puheenaiheena Suomen ja EU:n lainsäädännön eroavaisuuksien vuoksi.

Etämyynnin laillisuudesta tai laittomuudesta käydyn väännön tiimellyksessä lähes täysin pimentoon on jäänyt ulkomailta Suomeen tilatun alkoholin ikärajavalvonta.

Käytännössä nimittäin ulkomailta alkoholia hankkivan ikää ei kontrolloi kukaan.

– Alaikäisille myyntiä ei valvota lainkaan, jos näitä juomia lähetetään pakettiautomaatteihin tai jätetään kotiovelle, sanoo johtaja Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuomisella on tiedossa peruskoulun yläluokilta tapaus, jossa rehtori varoitteli koululaisten vanhempia asiasta. Koululaiset olivat ryhtyneet tilaamaan alkoholilähetyksiä juuri pakettiautomaatteihin.

Jotkut kuljetusliikkeet jättävät lähetyksen asiakkaan luvalla vaikka pihaan, eli vastaanottajan ikä voi jäädä arvoitukseksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on viime aikoina puuttunut entistä tiukemmin alkoholin Suomeen suuntautuvaan verkkokauppaan.

Se teki syksyllä rikosilmoitukset noin tusinasta yrityksestä, joilla ei ole lupaa alkoholin tukku- tai vähittäismyyntiin Suomessa.

Yksi syy rikosilmoituksiin on juuri lepsu ikärajavalvonta. Ministeriön ja Valviran tiukka kanta on, että Suomen lain mukaan alkoholia ei saa toimittaa esimerkiksi pakettiautomaattiin tai lavalla kotipihaan, koska ostajan ikää ei voi todentaa.

Lue koko uutinen

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

SpiritXXL 1/5

Ostin toisen kerran juomia tästä kaupasta 25.11.2023 ja lähetys saapui perille läheiseen asiamiespostiin 8.12.2023. ...

- Tommi82

Discandoo 1/5

Olen tehnyt kaksi tilausta tämän vuoden aikana. Kumpaakaan ei ole toimitettu verkkokaupasta rahdinkuljettajalle. Luku...

- Jukka

Berlin Bottle 5/5

Berlin Bottle saa täydet pisteet, UPS ei. Kun tilauksen on tehnyt niin BB lähettää sähköpostiin hyvin yksityiskohtais...

- Timoo