Alaikäiset tilasivat viinaa ulkomailta pakettiautomaattiinSosiaali- ja terveysministeriön mukaan ulkomailta tilatun alkoholin kaupassa ostajan ikää ei valvota juuri ollenkaan.

Alkoholin etämyynti ulkomailta Suomeen on pysynyt vuosia puheenaiheena Suomen ja EU:n lainsäädännön eroavaisuuksien vuoksi.

Etämyynnin laillisuudesta tai laittomuudesta käydyn väännön tiimellyksessä lähes täysin pimentoon on jäänyt ulkomailta Suomeen tilatun alkoholin ikärajavalvonta.

Käytännössä nimittäin ulkomailta alkoholia hankkivan ikää ei kontrolloi kukaan.

– Alaikäisille myyntiä ei valvota lainkaan, jos näitä juomia lähetetään pakettiautomaatteihin tai jätetään kotiovelle, sanoo johtaja Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuomisella on tiedossa peruskoulun yläluokilta tapaus, jossa rehtori varoitteli koululaisten vanhempia asiasta. Koululaiset olivat ryhtyneet tilaamaan alkoholilähetyksiä juuri pakettiautomaatteihin.

Jotkut kuljetusliikkeet jättävät lähetyksen asiakkaan luvalla vaikka pihaan, eli vastaanottajan ikä voi jäädä arvoitukseksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on viime aikoina puuttunut entistä tiukemmin alkoholin Suomeen suuntautuvaan verkkokauppaan.

Se teki syksyllä rikosilmoitukset noin tusinasta yrityksestä, joilla ei ole lupaa alkoholin tukku- tai vähittäismyyntiin Suomessa.

Yksi syy rikosilmoituksiin on juuri lepsu ikärajavalvonta. Ministeriön ja Valviran tiukka kanta on, että Suomen lain mukaan alkoholia ei saa toimittaa esimerkiksi pakettiautomaattiin tai lavalla kotipihaan, koska ostajan ikää ei voi todentaa.

Lue koko uutinen

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Drinksut 5/5

Useita kertoja tilannut ja kaikki on aina sujunut hyvin. Jos jotakin reklamoitavaa, viesteihin vastattu saman päivän ...

- Raimo

Alkc 5/5

Toimitus (kuljetus.eu) tuli tasan viikossa, mihin aiemmin käyttämäni viinikauppa.com ei yllä lähimainkaan, kyseisen k...

- Juhani Jkl

Viinikauppa 3/5

Muuten ok mutta punaviinin hanapakkauksissa pilaantuneita aina välillä. Toki hyvittävät kun reklamoi, mutta ihan vert...

- Jalmari

ViiniVodka

Viinivodka.fi tilaus tehty 22.6,luvattu tuotteet 16.7 mennessä. Ei näkynyt laitoin kyselyä ja luvattiin heinäkuun lop...

- Kata

Alkc

Tilasin viime keskiviikkona viiniä (8 BIB-boxea), sain eilen - siis yhden viikon aikana. Minulla oli pari kysymysta, ...

- Natalija

Kuhns

Tänään 8.7. perillä, eli viikon päästä tilauksesta. Asiallisesti pakattu ja tuotteet oli sitä mitä oli tilattukin.

- Ballantines