Alkoholilaki on laittoman epäselväAsiantuntijat kritisoivat Suomea alkoholin etämyyntisotkusta – "Saatamme saada loppujen lopuksi turpiin tässä asiassa"

Jo vuosia jatkuneet epäselvyydet Suomen linjasta alkoholin etämyyntiin ovat saaneet jälleen uusia kierroksia. Suomalaista viiniyrittäjää tutkitaan alkoholirikoksesta etämyyntiin liittyen, ja myös EU pyytää Suomelta selvitystä etämyynnin käytänteistä.

Marja Sannikan ohjelmassaan haastatteleman asiantuntijan mukaan tilanne on selvä: etämyyntiä ei ole kielletty, mutta Suomen viranomaiset tulkitsevat lakia niin kuin se olisi kielletty.

– Suomen alkoholilaissa ei ole etämyyntikieltoa. EU-komissio on huomauttanut useamman kerran, että tällainen kielto myös olisi suhteeton, sanoo Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden tohtorikoulutettava Kukka Kuusela.

Etämyynnin kieltäminen olisi ennen kaikkea vastoin EU:n perusperiaatetta tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta, kertoo Kuusela. Mikäli Suomi etämyyntikiellon haluaisi, se pitäisi hyväksyttää EU:ssa.

Kuusela muistuttaa, että ristiriitatilanteessa EU-oikeus on ensisijainen suhteessa kansallisiin tuomioistuimiin ja viranomaisiin.

Hän uskoo, että EU:n käynnistämän Pilot-menettelyn myötä etämyyntiasiaan on tulossa selvennys.

– Siihen asti pitäisi pitäytyä siitä, että etämyyntikiellon mahdollisuutta markkinoidaan jatkuvasti.

Totaalikielto voi olla sääntöjä vastaan

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä selkeintä olisi, että etämyyntiä säädeltäisiin laissa. Hän ihmettelee Marja Sannikan haastattelussa, ettei lakia ole täsmennetty, vaan se on jätetty tulkinnanvaraiseksi.

Myös Nuotion mukaan kriminalisointiin perustuva etämyyntikielto saattaa olla vastoin EU:n sääntöjä. Siksi Suomen kannattaisi pyrkiä löytämään sopiva ratkaisu yhdessä EU:n kanssa.

– Jos emme ole yrittäneet mitään lievempää, saatamme saada loppujen lopuksi turpiin tässä asiassa, ennakoi Nuotio.Mikäli upotus ei toimi, voit katsoa videon tästä: https://areena.yle.fi/1-50667794

Lue koko uutinen tästä: https://yle.fi/uutiset/3-11800050

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Alkostar 5/5

Loisto juttu tilauksen löin sisään 5.1 ja täänään 14.1 saapuivat. Oli kaikki mitä piti ja yks ylimääräinen olut oli m...

- juovuksissa

Discandoo 5/5

Tilattu kolme kertaa, aina tullut täysin oikein ja arvioidussa ajassa. Viimeisimmässä tilauksessa kuljetus piti naps...

- Allu42

Alkc 5/5

Olen tilannut viisi kertaa Latviasta ja saksasta. Joka kerta on toimitus tullut luvattuun aikaan. Kuljetus on tapaht...

- Malse

Drinkology

Kiitos tiedosta! Päivitetty tietoihin.

- Tuoppi

Drinkology

Ei toimita ainakaan toistaiseksi Saksan ja Itävallan ulkopuolelle.

- juopporenttu

Alkc

33,31€ maksoi yhdestä 12 viinan paketista nyt 3.1.2022, muttei haittaa parilla eurolla nousseet lähetyskulut pätkän v...

- jepajasu