Alkoholin etämyyntiä koskevia rikostutkintoja on lopetettuEsitutkinnat saivat alkunsa Valviran tutkintapyynnöstä.

OSA alkoholin nettimyyntiä suomalaisille koskevista rikostutkinnoista on lopetettu viemättä tapauksia syyteharkintaan.

Tulli aloitti viime vuoden loppupuolella esitutkinnat noin kymmenen yrityksen toiminnasta. Niistä neljän osalta tutkinta on syyttäjän ratkaisulla lopetettu muun muassa vähäisyysperusteella.

Muiden tapausten esitutkinnat jatkuvat edelleen, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Esitutkintojen taustalla on tutkintapyyntö, jonka Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) teki yrityksistä viime syksynä.

YKSI esitutkinnan kohteena olevista henkilöistä on tunnettu suomalainen viininviljelijä ja viinialan yrittäjä Juha Berglund. Häntä epäillään törkeästä alkoholirikoksesta.

Rikosepäily koskee HS:n tietojen mukaan Berglundin ja hänen perheensä omistaman ranskalaisen Carsin-viinitilan Suomeen suuntaamaa viininmyyntiä. Tutkinnan kohteena on ollut myös Berglundin enemmistöomistaman virolaisen verkkokaupan viininmyynti Suomeen.

Esitutkinta jatkuu yhä Berglundinkin osalta.

VALVIRA haluaa tutkintapyynnön avulla saada tuomioistuimen linjauksen siitä, voivatko ulkomaiset yritykset myydä alkoholia suomalaisille niin, että yritykset myös ovat osaltaan mukana kuljetuksessa, maahantuonnissa ja tuotteen luovutuksessa ostajalle Suomessa.

Asiaa koskeva lainsäädäntö on viranomaisten ja alan toimijoiden mukaan epäselvä. Valviran tutkintapyynnössä mahdollisiksi rikosnimikkeiksi on mainittu lievät, perusmuotoiset ja törkeät alkoholirikokset.

Valvira kertoo tutkintapyynnössään, ettei alkoholilaissa ole erillisiä säännöksiä ulkomailta Suomeen netin välityksellä tapahtuvasta alkoholijuomien myynnistä, jossa myyjä osallistuu kuljetuksen järjestämiseen ja verojen maksamiseen.

Valviran tulkinnan mukaan alkoholilain säännökset kuitenkin koskevat myös mainittua toimintaa.

Lopetettujen tutkintojen rikosnimikkeenä oli alkoholirikos.

Lue koko uutinen

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Alks 5/5

Hienosti toimii. Pakkauskulut ovat ajan saatossa nousseet.

- Ollipolli

Drinksut 1/5

Tilaus tehty 19.5 ja viikon päästä laitoin sähköpostia, kun vaikutti edelleen olevan käsittelyssä. Siihen vastattiin ...

- Ennenparempi

Drinksut 5/5

Hääjuomat tilattu ja maksettu toukokuun 18 pv ja juomat tuli perille noin viikossa! Tuotteita ei vaihdettu ja saapuiv...

- Danijannu