Hovioikeus: Alkoholin etämyynti Suomeen ei ole laitontaSuomen alkoholilainsäädäntö ei suoraan kiellä alkoholin etämyyntiä. Tähän tulokseen tuli Helsingin hovioikeus tänään tiistaina antamassaan päätöksessä.

Hovioikeus käsitteli tapausta, jossa virolainen yhtiö oli vuosina 2014–2016 myynyt verkkokaupassaan alkoholia Suomeen täkäläisille yksityishenkilöille. Suomalainen asiakas saattoi valita verkkokaupassa tuotteille myyjästä itsenäisen kuljetusyrityksen.

Myydystä alkoholista ei tehty verottajalle ilmoitusta eikä maksettu veroja.

Yhtiöllä ei ollut Suomen alkoholilaissa tarkoitettua alkoholin tukku- tai vähittäismyyntilupaa. Tästä huolimatta hovioikeus yksimielisesti hylkäsi syytteen törkeästä alkoholirikoksesta. Hovioikeus kertoo tiedotteessaan, ettei alkoholijuomien maahantuonti sellaisenaan ollut alkoholilainsäädännön vastaista. Laista ei hovioikeuden mukaan myöskään ilmene "rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen edellyttämällä tavalla", että alkoholin etämyynti ulkomailta Suomeen olisi kiellettyä ja rangaistavaa.

Hovioikeus kuitenkin päätti tuomita myyjäyhtiön törkeästä veropetoksesta. Äänestämällä syntyneen ratkaisun mukaan myyjäyhtiöllä oli juomien kuljettamisessa määräävä rooli, joten yhtiö oli vastuussa juomien maahantuonnista ja siten myös verojen maksamisesta.

Suomeen myydyistä alkoholijuomista olisi pitänyt maksaa arvonlisävero ja valmistevero.

Linkki uutiseen


Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Drinksut 5/5

Kaikinpuolin toimiva kauppa ja juomat tulikin perille nopeammin kuin ajattelin. Kesti vajaat kaksviikkoo. Peukku täll...

- Laurinen

Alcocentrum 5/5

Olen tilannut kolme kertaa ja aina tullut kaikki perille.Viimeinen tilaus tuli eilen. Suosittelen

- Perttu

Viinahuuto 1/5

Noin vuosi sitten tilasin sätkäpaperia ja se tuli näppärästi R-kioskille. Nyt yritin uudelleen ensin tammikuussa. Mak...

- Sätkänkäryttäjä