Joutuuko Suomi taipumaan ja vapauttamaan alkoholin verkkokaupan?Alkoholin etämyynnistä on väännetty Suomessa jo vuosikymmen ajan. Päättäjät eivät ole saaneet aikaan selkeää pykälää alkoholilakiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja alkoholin lupa-asioita hoitava Valvira ovat tulkinneet, että alkoholin etämyynti Suomeen on kiellettyä, vaikka alkoholilaissa ei ole tällaista pykälää.

Komissio on aloittanut Suomea vastaan Pilot-tutkintamenettelyn(siirryt toiseen palveluun), jossa selvitetään onko Suomi rikkonut EU:n lainsäädäntöä alkoholin etämyynnin käytännöillään.

  • Komissio haluaa tietää, pitääkö paikkansa, että muihin jäsenmaihin sijoittuvat mietojen (alle 5,5 prosenttisten) alkoholin vähittäismyyjät eivät voi harjoittaa etämyyntiä Suomeen Valviran käytännön ja ohjeiden vuoksi, vaikka alkoholilaissa ei ole tällaista välitöntä kieltoa? Jos tällainen kielto on voimassa tietyn tai kaiken alkoholin kohdalla, mitkä ovat käytännön oikeudelliset perusteet ja miten kieltoa toimeenpannaan?
  • Komissio tiedustelee myös, olisiko näille myyjille saatavilla vähittäismyyntilupia? Lisäksi komissio pyytää täsmentämään tietoja Suomen alkoholin vähittäismyyntijärjestelmästä. Alkolla on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta(siirryt toiseen palveluun) yksinoikeus alkoholin vähittäismyyntiin Suomessa.
  • Lisäksi komissio on kiinnostunut siitä, mitä Suomi on tehnyt alkoholijuomien rajat ylittävän myynnin sääntelyn kehittämiseksi? STM:n työryhmä ehdotti vuonna 2018, että alle 5,5 prosenttisten alkoholijuomien verkkokauppa olisi mahdollista kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille. Näiden juomien jakelu tapahtuisi Suomessa vähittäismyyntipaikoista.
  • Komissio pyytää lisätietoja myös Alkolle myytäväksi tarjottujen tuotteiden tarjousten käsittelystä. Nyt vain yksi tuotteen valmistajan tai tuotemerkin omistajan luvan omaava yritys voi saada tuotteen Alkoon myyntiin, vaikka lupa olisi useammalla yhtiöllä.

Oikeuskäytäntöä etsitään uusilla rikosjutuilla

Valvira ja verohallinto ovatkin vieneet alkoholin verkkokauppiaita oikeuteen säännöllisesti. Viime syyskuuhun asti painopiste oli enemmän valtion verosaatavien turvaamisessa, mutta linja muuttui.

Nyt ennakotapausta etämyynnistä yritetään saada aikaan vetoamalla alkoholin tukku- ja/tai vähittäismyyntiluvan puuttumiseen.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö oli kirjannut Valviran viime vuoden tulostavoitteeseen, että alkoholin laittomaan etämyyntiin tulee puuttua, joten toimeen oli tartuttava.

Valvira teki valvontaprojektin lopputuloksena viime syyskuussa rikosilmoitukset tusinasta yrityksestä, joilla ei ole lupaa alkoholin tukku- tai vähittäismyyntiin Suomessa. Yritysten vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä alkoholirikoksesta.


Lue koko uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-11787028

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Alkostar 5/5

Loisto juttu tilauksen löin sisään 5.1 ja täänään 14.1 saapuivat. Oli kaikki mitä piti ja yks ylimääräinen olut oli m...

- juovuksissa

Discandoo 5/5

Tilattu kolme kertaa, aina tullut täysin oikein ja arvioidussa ajassa. Viimeisimmässä tilauksessa kuljetus piti naps...

- Allu42

Alkc 5/5

Olen tilannut viisi kertaa Latviasta ja saksasta. Joka kerta on toimitus tullut luvattuun aikaan. Kuljetus on tapaht...

- Malse

Drinkology

Kiitos tiedosta! Päivitetty tietoihin.

- Tuoppi

Drinkology

Ei toimita ainakaan toistaiseksi Saksan ja Itävallan ulkopuolelle.

- juopporenttu

Alkc

33,31€ maksoi yhdestä 12 viinan paketista nyt 3.1.2022, muttei haittaa parilla eurolla nousseet lähetyskulut pätkän v...

- jepajasu