Kaikki viinatilaukset pysähtyvät pian TulliinKeskiviikkona 12. lokakuuta antoivat Verohallinto ja Tulli käskyn, että ulkomailta verkkokaupasta ostettu viina on verolle pantava.

Verohallinnon mukaan ulkomailta netistä ostettu alkoholi tekee vuosittain 80–100 miljoonan euron loven valtion verotuloihin. Tulli ja Verohallinto kertovat tiedotteessa tehostavansa ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin valvontaa marraskuusta alkaen. Tarkoitus on kerätä valmistusverot.

– Osa alkoholitilauksista pysähtyy marraskuusta alkaen Tulliin. Myös tilaajille tulee veroja maksettavaksi, tiedotteessa sanotaan.

Valtiovarainministeriö on myöntänyt tehovalvontaan keväällä lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen, joka jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun.

– Alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta. Tehokkaalla valvonnalla haluamme varmistua siitä, että jatkossa verot tulevat maksetuksi myös verkosta tilatusta alkoholista, erohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola sanoo tiedotteessa.

Näin valvonta toimii

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit sanoo, että valvonta perustuu riskianalyysiin sekä normaaliin tullivalvontaan rajanylityspaikoilla.

– Alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta. Tehokkaalla valvonnalla haluamme varmistua siitä, että jatkossa verot tulevat maksetuksi myös verkosta tilatusta alkoholista.

Tulli pysäyttää havaitut tilaukset esimerkiksi satamissa ja selvittää Verohallinnolta, onko vaaditut vakuudet maksettu ja ennakkoilmoitukset tehty. Jos ei ole ja verovelvollisuus on myyjällä, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen.

Tilaus jää odottamaan verojen maksua. Myyjällä on kuusi kuukautta aikaa suorittaa maksu. Jos se ei niin tee, Tullilla on oikeus hävittää haltuun otetut tuotteet. Haltuunottoa ei tehdä, jos verovelvollisuus on ostajalla.

Tuotteita ei siis varastoida, tilaus toimitetaan selvitysten jälkeen Tullista ostajalle. Mikäli veroja ei ole maksettu, Verohallinto lähettää ostajalle verotuspäätöksen jälkikäteen.

– Karkeasti arvioituna verkosta tilatun edullisen oluttölkin hinta kaksinkertaistuu, kun myös verot tulevat maksettavaksi, Sami Peltola sanoo.

Havainnollistavana esimerkkinä Verohallinto antaa 13,90 euroa maksavan 24 keskioluttölkin pakkauksen. Keskioluen alkoholivero on 13,86 euroa ja tölkissä myytävän juoman juomapakkausvero 4,03 euroa. ”Lavalle” tulee siis hintaa 31,79 euroa.

Valmisteverot ovat siis yhteensä 17,89 euroa, mikä on enemmän kuin itse 13,90 euron olutpakkauksen hinta verkkokaupassa.


Lue koko uutinen

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Drinksut 5/5

Kaikinpuolin toimiva kauppa ja juomat tulikin perille nopeammin kuin ajattelin. Kesti vajaat kaksviikkoo. Peukku täll...

- Laurinen

Alcocentrum 5/5

Olen tilannut kolme kertaa ja aina tullut kaikki perille.Viimeinen tilaus tuli eilen. Suosittelen

- Perttu

Viinahuuto 1/5

Noin vuosi sitten tilasin sätkäpaperia ja se tuli näppärästi R-kioskille. Nyt yritin uudelleen ensin tammikuussa. Mak...

- Sätkänkäryttäjä