Ole tarkkana, kun tilaat viiniä ulkomaisesta nettikaupastaAlkoholin tilaaminen ulkomaisesta nettikaupasta vaatii tarkkuutta. Ymmärtämättään voi joutua ikävään tilanteeseen Tullissa ja silloin eivät selitykset auta.

Netin kautta alkoholin tilaaminen on Suomessa verollista, kertoo Tullin valmisteverotusjohtaja Saija Taipale Taloussanomille. Vain matkustajatuonti on verotonta.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi tänään EU-alueelta netin kautta tilatuista alkoholijuomista ja niiden verotuksesta. Tilaaja on velvollinen maksamaan valmisteveron vielä Suomessa, vaikka nettiviineistä olisikin maksettu veroja jo lähtömaassa, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

– Tilaajan kannalta on ikävä tilanne, jos ulkomainen nettikauppa mainostaa, että kaikki velvoitteet on hoidettu, eikä näin sitten olekaan, sanoo Taipale Taloussanomille.

Verovelvollinen määrittyy sen mukaan, miten toimitus tapahtuu. Jos on kyseessä etämyynti, myyjä on verovelvollinen. Etämyynti tarkoittaa, että myyjä hoitaa kuljetuksen.

Jos tuotteet jäävät tullin haltuun, on tilaajan ja myyjän välinen sopimuskysymys kuinka tilanne hoidetaan, Taipale kertoo.

Sen sijaan etäostossa tilaaja on verovelvollinen. Etäosto tarkoittaa, että tilaaja hoitaa kuljetuksen jollain tapaa. Hän voi esimerkiksi hakea tuotteet itse tai ostaa kuljetuspalvelun toiselta yritykseltä.

Taipale kertoo, että se, joka pitää hallussaan tuotteita, joista ei ole maksettu veroja, voi tietyissä tilanteissa joutua verovastuuseen. Näin myös kuljetusliike voi joutua verovastuuseen.

– Jos veroja ei ole hoidettu, tilaaja ottaa aikamoisen riskin, että tuotteet joutuvat Tullin haltuun eikä tilaaja tule koskaan näkemään niitä, Taipale sanoo.

Jos yksityishenkilö on tilannut nettikaupasta alkoholia, josta ei ole maksettu valmisteveroa Suomeen, se voi jäädä tulliin.

– Lainsäädännössä ei ole sellaista mahdollisuutta, että tuotteet voitaisiin luovuttaa veroja maksamatta, Taipale sanoo.

Taipaleen mukaan selitykset tietämättömyydestä eivät auta saamaan tulliin jääneitä alkoholijuomia itselleen. Valmistevero on siis maksettava. Veron maksaja taas riippuu Taipaleen mukaan juuri siitä, onko kyseessä etäosto vai etämyynti.


Lue koko uutinen: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001838888.html

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Drinksut 5/5

Useita kertoja tilannut ja kaikki on aina sujunut hyvin. Jos jotakin reklamoitavaa, viesteihin vastattu saman päivän ...

- Raimo

Alkc 5/5

Toimitus (kuljetus.eu) tuli tasan viikossa, mihin aiemmin käyttämäni viinikauppa.com ei yllä lähimainkaan, kyseisen k...

- Juhani Jkl

Viinikauppa 3/5

Muuten ok mutta punaviinin hanapakkauksissa pilaantuneita aina välillä. Toki hyvittävät kun reklamoi, mutta ihan vert...

- Jalmari

ViiniVodka

Viinivodka.fi tilaus tehty 22.6,luvattu tuotteet 16.7 mennessä. Ei näkynyt laitoin kyselyä ja luvattiin heinäkuun lop...

- Kata

Alkc

Tilasin viime keskiviikkona viiniä (8 BIB-boxea), sain eilen - siis yhden viikon aikana. Minulla oli pari kysymysta, ...

- Natalija

Kuhns

Tänään 8.7. perillä, eli viikon päästä tilauksesta. Asiallisesti pakattu ja tuotteet oli sitä mitä oli tilattukin.

- Ballantines