Suomen alkoholin etämyyntikielto sävellettiin lennostaIltalehden selvitys kertoo, miten tänäkin päivänä Suomen viranomaisten ylläpitämä “etämyyntikielto” syntyi. Viranomaiset ovat yrittäneet estää alkoholin nettikauppaa muista EU-maista Suomeen kertomalla, että alkoholin etämyynti on kiellettyä. Tällaista kieltoa ei laissa ole.

Iltalehden selvitys paljastaa, miten “etämyyntikielto” syntyi muutaman virkamiehen keksintönä 16 vuotta sitten. Tämän huteralle lakiperustalle rakennetun kiellon nojalla on peloteltu kuluttajia ja tehty toistuvia rikosilmoituksia alkoholin etämyyjistä laihoin tuloksin.

Kiistanalainen tulkinta on myös syynä sille, että Suomi on nyt Euroopan komission tutkinnassa. Komissio selvittää, onko Suomi rajoittanut tavaroiden vapaata liikkuvuutta EU-lainsäädännön vastaisesti.

Keskeisessä asemassa etämyyntikieltotulkinnan takana oli STTV:n virkamies Rainer Pätsi. Alkoholin nettikauppa oli puhuttanut virastossa jo muutaman vuoden, mutta vasta Pätsin palattua vuorotteluvapaalta vuonna 2006 alkoi tapahtua. STTV halusi saada etämyyjät – eli tuolloin käytetyn termin mukaisesti kaukomyyjät – tuomiolle ja teki yhdestä alkoholin nettimyyjästä tutkintapyynnön poliisille lokakuussa 2006.

Tiedotteilla oli pelotevaikutus: monet kaukomyyjät lopettivat toimintansa niiden myötä. Niistä, jotka eivät lopettaneet, STTV uhkasi tehdä tutkintapyynnöt. Pätsi oli sangen tyytyväinen.

– Niin, että tossa vuodenvaihteen jälkeen aika moni internetsivu mennyt kiinni. Ja olen syypää siihen, että meni kiinni silloin. Ja olen oikeastaan ylpeäkin siitä, että sain ne kiinni. Tulkoot se sanottua, että paskatyö tuli tehtyä, Pätsi sanoi puheessaan Hanasaaressa 2007. Puhetta käytettiin todisteena etämyyntiä koskeneessa Viinikauppa.comin oikeudenkäynnissä.

Pätsin rikolliseksi julistamassa tapauksessa esitutkinta lopetettiin syyttäjän päätöksellä, koska “varsin todennäköisesti syytettä ei tultaisi nostamaan”. Yrittäjiä ei siis koskaan tuomittu rikoksesta.

Lue koko uutinen

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Drinksut 3/5

Vihdoin viimein saapuivat tuotteet, onko puolitoista kuukautta sitten sopiva toimitusaika?

- jano jäi

Drinksut 1/5

Tuotteet maksettu, kuukauden jälkeen odottavat "käsittelyä lähitulevaisuudessa", sähköposteihin ei vastata. Aiemmin t...

- Tilaaja

Drinksut 1/5

Tilaus menu läpi, korttimaksu myös, mutta tuotteida ei koskaan näkynyt. Scam.

- Lvivi