Tässä maassa on perusoikeus juoda itsensä hengiltäPäivittäistavarakeskuksen tilaaman tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista haluaisi viinit ruokakauppoihin. Mutta ääni muuttui kellossa, kun keskusteluun otettiin mukaan päihdeasiantuntijat. Kaupan ala jäi yksin puolustamaan ruokakauppaviinejä Porin SuomiAreenassa.

Lääkäriliiton, THL:n ja Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n mukaan ajatus pelkistä viineistä ruokakaupoissa on lähtökohtaisesti valheellinen, sillä mukana tulisivat väkisinkin myös väkevät viinat ja muut viiniä vahvemmat juomat.

– Tuolloin meillä olisi nykyisen 370 Alkon sijaan potentiaalisesti 5000 myyntipistettä väkeville ja viineille. Ja väkeviä ruokakauppaan haluaisi vain 14 prosenttia suomalaisista, kommentoi Juha Mikkonen, terveyspolitiikan asiantuntija Lääkäriliitosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pia Mäkelän mukaan tällaisella muutokselle ei olisi minkäänlaisia kansanterveydellisiä perusteita. Mikkosen mielestä alkoholin haitat on jo nykyään normalisoitu Suomessa niin, etteivät ne olisi korjattavissa.

"Ihan oma vika, jos ei ehdi hakea viiniään Alkosta"

Myös A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Simojoen mukaan päättäjien ei pitäisi keskittyä alkoholin saatavuuden lisäämiseen, vaan hoidon laadun ja määrän parantamiseen.

– Jos ei 12 tunnin aikana kykene viiniä monopolikaupasta hakemaan, ihan oma vika, Simojoki sutkautti.

Panelistien mukaan vaarana olisi myös Alkon kaatuminen, mistä Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto on jyrkästi eri mieltä.

– Alko on 90 vuotta toiminut monopoliasemassa ja järjestänyt toimintaansa. Olisi ihme, jos se ei pärjäisi kilpailussa.


Lue koko uutinen

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Drinksut 5/5

Lava saapui juuri ilman mitään ongelmia. Yksi olut vaihdettu kalliimpaan. Kaikki muut tuotteet oikein. Iso peukku👍

- Lonkkumies

Alkc 5/5

Kaksi lootaa puolen litran Sandellsia tilasin Alksilta. Seitsemän arkipäivää meni toimituksessa ja läpi tuli ilman tu...

- Eversti Sandels

Juomavarasto 1/5

Muuten hyvä, mutta vaihtavat tuotteita kysymättä, eivätkä ota kantaa jos ei hyväksy vaihdoksia.

- Juhax