Viimeaikaiset muutokset alkoholin nettitilaamisessaMikäli olet joskus tehnyt alkoholin nettitilauksen, niin on mahdollista että olet saanut lähiaikoina sähköpostia käyttämältäsi kaupalta, ja sähköpostissa he kertovat uudesta EU lakimuutoksesta. Alkoholin nettitilaamisessa on aina ollut vääntöä yhdestä ja samasta asiasta: Kuka maksaa verot. Tilaaja olettaa että kauppa hoitaa verot (case etämyynti), ja kauppa olettaa että tilaaja hoitaa verot (case etäosto).

Olet saattanut huomata että viimeisen vuoden sisällä monet verkkokaupat eivät toimi kuten ennen, tai he ovat saattaneet lopettaa toimittamisen kokonaan Suomeen. Miksi?

Direktiivin 2006/112 33 artiklan mukaan etämyyntiä on: "Mikäli luovuttajalla (kaupalla) on hallitseva rooli sekä tavaroiden lähettämistä tai kuljettamista koskevan aloiteen, että lähettämisen ja kuljettamisen olennaisen vaiheiden järjestämisen osalta.". Joten viimeisen vuoden sisällä monet kaupat ovat tehneet muutoksia omaan verkkokauppaansa, jotta he eivät esimerkiksi tarjoaisi kuljetusvaihtoehtoja, ja täten heillä ei olisi hallitsevaa roolia ja siten he eivät olisi verovelvollisia.

Vielä näidenkin muutosten jälkeen osa kaupoista harrasti selkeästi etämyyntiä, kun taas osa oli hyvin tulkinnanvaraisella alueella.

01.07.2021 - ALV direktiivin uudistus

Aikaisemmin kaupalla piti olla hallitseva rooli jotta se tulkittaisiin etämyynniksi, mutta ALV direktiivin uudistuksen jälkeen etämyyntiä on jos: "Luovuttaja tai joku muu luovuttajan puolesta lähettää tai kuljettaa, myös silloin kun luovuttaja osallistuu välillisesti niiden kuljettamiseen tai lähettämiseen". Eli uudistus työnsi kauppoja pois tältä harmaalta/tulinnanvaraiselta alueelta ja tulkitsee ne nyt etämyynniksi.

Tämän takia osa kaupoista on lopettanut Suomeen toimittamisen kokonaan, ja osa kaupoista on tehnyt suurempia muutoksia sivuihinsa, jotta heidän toimintaa ei enää tulkittaisi etämyynniksi ja täten he eivät olisi verovevollisia vaan tilaaja.

Vielä näidenkin muutosten jälkeen osan toiminta on edelleen selkeästi etämyyntiä, ja osa ns. tulkinnanvaraisella alueella. Keskustelua seuranneena voin todeta, että tilaukset kulkee kuten ennenkin, ja karhuryhmä ei ole ottanut ainakaan yksityisiin tilaajiin yhteyttä. Joten yksi asia on ainakin varma: Suomi ja alkoholin nettitilaus pysyy epämääräisenä.

Siirry keskusteluun

Palaa uutisiin
Viimeisimmät arvostelut

Alkostar 5/5

Vähäisen oli viivettä ennen kuin tilaus nytkähti liikkeelle, mutta muuten sujui mallikkaasti. Hyvää weissbieriä hyvin...

- Iso-Jorma

Discandoo 1/5

Arvioitu rahti tilausta tehtäessä 35€ ja todellinen 108€ !! Pikkusen harhaanjohtavaa. Samanpainoisen lähetyksen saa v...

- joulupukki

Discandoo 4/5

Ei ongelmia. Toimitus Budbeen kautta edullinen - Seuranta Suomessa toimii GPS:N avulla. ok.

- Borgus

Verokeskustelu

"valmistevero eli alkoholijuomavero, sekä juomapakkausvero" on syrjiviä veroja EU:ssa. Eikä niitä tarvitse maksaa.

- Vihtori

Mitkä kaupat toimittaa kotiovelle?

FinEstAlko.eu toimittaa kotiovelle. Sivusto vaikuttaa aluksi hämärältä, mutta Klarna oli hyväksynyt sen ja toimitus o...

- Pekkapoissi

Netpris

Netpris on tänään lähettänyt asiakkaileen allaolevan viestin:

- Tuoppi